Inhoud:


-Ga borstkanker te lijf

-Doorbraak voor biologisch

-Tekort scancapaciteit

-Spinazie en kanker

-Vakantie en vitaminen

-Organisch Gezondzijn CentrumLieve lezers,

Dit is de derde Nieuwsbrief Kankervoorbij. Het is de bedoeling abonnees regelmatig te informeren over ontwikkelingen op het gebied van kanker, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Als voor iemand in je omgeving deze nieuwsbrief van belang zou kunnen zijn, zend hem dan alsjeblieft door. Inschrijven op deze nieuwsbrief kan op www.kankervoorbij.com/Nieuwsbrief.html Ook persoonlijke bijdragen voor de nieuwsbrief kun je hier kwijt.

Deze nieuwsbrief heeft even op zich laten wachten omdat ik de laatste maanden heb gewerkt aan mijn boek "Kanker Voorbij: met gedachtekracht en innerlijke leiding door het ziekteproces". Mijn innerlijke stem liet al een paar maanden het woord "mei" aan mij weten voor het afronden van dit boek. Waarschijnlijk wordt het boek ook op internet aangeboden als E-book, maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Ga borstkanker te lijf.

In ons land krijgt 1 op de 9 vrouwen met borstkanker te maken: jaarlijks krijgen 10.000 vrouwen de diagnose ‘borstkanker’te horen. Daarom gaat de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF de komende vier jaar 20 miljoen euro aan 40 borstkankeronderzoeksprojecten besteden. Verder is geld nodig voor belangrijke voorlichtingsbrochures, de hulp- en informatielijn en de financiële ondersteuning van de patiëntenvereniging Borstkanker Vereniging Nederland (BVN).

In de borstkankermaand, oktober, roept het KWF samen met BVN met de slogan “Ga borstkanker te lijf” alle vrouwen van Nederland op. Waak over je lichaam: wees alert! Waak over je toekomst. Je kunt het KWF steunen d.m.v. een gift op giro 26000.

Doorbraak voor biologisch.

De eerste biologische supermarkt van Nederland heeft onlangs de deuren geopend in Alkmaar. Het assortiment van bijna tienduizend producten van Eko Plaza is samengesteld uit alle in Nederland verkrijgbare producten van de ecologische landbouw. Daarnaast worden assortiment reformartikelen verkocht. Volgens de initiatiefnemers van deze supermarkt is de tijd rijp om ecologische producten aan een groot publiek aan te bieden. “Ik geloof niet dat al deze prachtige producten slechts interessant zijn voor 1,5 procent van de Nederlandse bevolking”, zegt de initiatiefnemer. De winkel is met 1500 vierkante meter even groot als andere supermarkten. Eko Plaza wil binnen drie jaar vijftien biologische supermarkten in Nederland openen.

Tekort scancapaciteit.

Als we kankerpatiënten ook in de toekomst optimale zorg willen geven, moeten zorgverleners en beleidsmakers in de gezondheidszorg fors investeren in de aanschaf van nieuwe en effectievere scanapparatuur. Dat stelt de werkgroep 'Beeldvormende Technieken binnen de Oncologie' van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding. Beeldvormende technieken als de röntgenfoto, CT-scan, echo, MRI en PET-scan zijn niet meer weg te denken uit de oncologie, de geneeskunde die zich bezighoudt met kanker. Steeds vaker worden beeldvormende technieken ingezet bij het opsporen, de diagnostiek en de behandeling van kanker.

Ook commercialisering zal de behoefte aan scanapparatuur vergroten, zo is de verwachting. Commerciële centra zullen inspelen op de toenemende vraag vanuit de bevolking om scanapparatuur te gebruiken. Ook in situaties waarin het nut ervan niet bewezen is, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een routinematige ‘check up’. Om aan de stijgende vraag te voldoen is behalve meer apparatuur ook meer personeel nodig. En een efficiënter, dat wil zeggen op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, gebruik van de apparatuur. Verder moeten mensen die een commercieel diagnostisch centrum willen bezoeken, goede voorlichting krijgen over de mogelijkheden en beperkingen van beeldvormende technieken. KWF Kankerbestrijding zal zich hiervoor inzetten.

Spinazie en kanker

Spinazie bevat – zoals ook sla en andere bladgroenten - nitraat, hetgeen tot een misverstand heeft geleid. Nitraat is een onschuldig stofje. Het kan door opwarming, alsmede onder invloed van zuren in maag en darmen, worden omgezet in nitriet. Niks aan de hand, want ook nitriet is onschadelijk, al is het niet zo geschikt voor baby’s. Nitriet op zijn beurt kan onder bepaalde omstandigheden in maag en darm worden omgezet in nitrosamines. En sommige nitrosamines blijken bij ratten kanker te kunnen verwekken. Of nitrosmines ook bij mensen kanker veroorzaken is overigens nooit bewezen.

Inmiddels is uit verschillende onderzoeken duidelijk geworden dat de adviezen om spinazie niet opnieuw op te warmen en om niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten achterhaald zijn. Een groep voeding- en kankerexperts heeft vorig jaar voor KWF-kankerbestrijding de huidige kennis over de relatie tussen voeding en kanker op een rijtje gezet. Enkele conclusies: nitraat in voedsel leidt niet tot een verhoging van de kans op maagkanker. Blootstelling aan nitriet hoeft evenmin een probleem te zijn. Sterker nog: beperking van groenteconsumptie, om een teveel aan nitraat te voorkomen, is zelfs nadelig voor de gezondheid. Het opwarmen van een kliek spinazie vormt geen enkel probleem.

Dan is er nog de combinatie van vis en spinazie. Die zou een probleempje kunnen vormen. In de maag samengebracht kunnen ze daar leiden tot vorming van nitrosamines. Het probleem lijkt echter vooral theoretisch, want men moet dan wel heel vaak spinazie (of andijvie of sla) met vis eten. Bovendien vallen waarschijnlijk de eventuele nadelige gevolgen van nitrosamines in het niet bij de gunstige effecten van vis en groente. Een klein minpuntje: spinazie bevat oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden, die daardoor ruw gaan aanvoelen. Wie direct na het eten de tanden poetst, vergroot deschade. Ei en melk (of room) daarentegen maken het oxaalzuur onschadelijk.

Vakantie en vitaminen.

Het gezonde eten blijft er wel eens bij in de vakantie. En een pot met pillen meenemen is ook niet altijd even handig. Heeft u er wel eens aan gedacht om voor die gelegenheid een vitaminenspray mee te nemen op uw reis?

Met een Multiple spray krijgt u toch dagelijks uw vitaminen binnen. Handig in uw tas mee te nemen en in te nemen zonder water.

Vakantieaanbod: multivitaminen spray tm 31 augustus: E 20,-

Bestellingen kunt u doen op www.kankervoorbij.com/Contact.html

Organisch Gezondzijn Centrum.

Sinds enige tijd ben ik betrokken bij het realiseren van een Organisch Gezondzijncentrum in de provincie Drenthe. Het is de bedoeling dat diverse stromingen in de geneeskunst, zowel regulier als alternatief, elkaar hier zullen ontmoeten.

Begin juli neem ik deel aan een zomerdriedaagse waarin er vanuit een vernieuwde energie zal worden gewerkt aan de doelen en strategieën teneinde een organisatiestructuur voor dit centrum neer te zetten. Het weekend dient ook als voorbereiding op een groter symposium, waarbij de diverse partijen die nodig zijn om het OZC te realiseren zullen worden uitgenodigd. Meer hierover in de volgende nieuwsbrieven.
Dit was het weer voor deze keer.

Ik wens alle abonnee's een gezonde, zonnige zomer. In de volgende nieuwsbrief hoop ik dat er vanuit alle huidige bewegingen nieuwe ontwikkelingen te melden zijn.

Een hartelijke groet,

Foekje Meijer-Linstra

juni 2005
nieuwsbrief 3/2005