Inhoud:


- De lever als ontgiftingsorgaan
- Ontgifting
- Het vermogen van de lever zichzelf te genezen
- Anti-oxidant-spray
- Boekentip


Lieve mensen,

Alleen al het woord kanker jaagt veel mensen de stuipen op het lijf. Niemand wil kanker krijgen en er zijn maar weinig mensen die er rekening mee houden dat ze het kunnen krijgen, en toch sterft een van de vier mensen aan kanker. Iedereen wordt omgeven door chemicaliën en gifstoffen die kankerverwekkend zijn en er wordt zelfs geschat dat in elk mens honderden, zelfs duizenden keren per dag een aantal individuele cellen bezwijken onder carcinogenen, maar dat een gezond immuunsysteem deze verwijdert, zodat we gezond blijven.

Er is een uitspraak van de bekende homeophatische arts Dr. Vogel, die ik nooit ben vergeten:

'Als de lever gezond is, krijgt kanker nooit een kans'.

Daarom deze maand een aantal artikelen over dat belangrijke orgaan: de lever.

Het is de bedoeling met deze nieuwsbrief abonnees regelmatig te informeren over ontwikkelingen op het gebied van kanker, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Als voor iemand in je omgeving deze nieuwsbrief van belang zou kunnen zijn, zend hem dan alsjeblieft door. Inschrijven op deze nieuwsbrief kan op www.kankervoorbij.com/Nieuwsbrief.htmlDe lever als ontgiftingsorgaan

Overal ter wereld worden mensen in deze tijd, in vergelijking met mensen in voorgaande eeuwen, blootgesteld aan steeds meer gifstoffen, aan onnatuurlijke chemische en lichamelijke uitdagingen voor hun lichaam en het functioneren daarvan. In de geïndustrialiseerde wereld, en vooral in stedelijke omgevingen, is de toename enorm. Het is eigenlijk vrij zeker dat we nu nog niet eens weten hoeveel schade we onszelf toebrengen. We horen geregeld dat een bepaald medicijn, voedingstof, landbouwpraktijk of industrieel afval waarvan we dachten dat het veilig was, in feite schadelijk is. Soms wordt het schadelijke middel of de activiteit verboden en soms wordt ons verteld dat we ermee moeten leren leven. Specifieker, onze lever moet ermee leven en het weten aan te pakken.

Dergelijke gifstoffen zijn onder andere alle chemicaliën in de voedselketen. Dit zijn onder meer smaakstoffen en smaakversterkers, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, oplosmiddelen, emulgatoren, glansmiddelen en stolllingsmiddelen.

Verder zijn er de talloze chemicaliën die worden toegevoegd aan het water in een poging om het te zuiveren en de chemische stoffen die erin worden gevormd door de reacties tussen de verschillende componenten. Voeg daar de gifstoffen in de atmosfeer uit het milieu en de industrie aan toe en het stof dat ons omgeeft, de uitlaatgassen van het verkeer, de chemicaliën in huis, kantoor en fabriek, in gebouwen, meubilair, tapijten en stoffen, de chemische stoffen die in airconditioners worden geproduceerd en nog veel meer. Vooral huizen kunnen heel giftige plaatsen zijn, omdat u spuitbussen met schoonmaakmiddelen, poetsmiddelen, wasverzachters, schoonmaakmiddelen, deodorant, insectenverdelgingsmiddelen gebruikt. Daar komen dan nog eens de verschillende crèmes, lotions, cosmetica, haarspray en haarkleurshampoo en parfums bij die u op uw lichaam aanbrengt.

Naast deze chemische gifstoffen zijn er nog allerlei natuurkundige krachten die inwerken op ons lichaam. Dit zijn onder andere de effecten van chemische straling, radioactiviteit en elektromagnetische velden. Er is berekend dat wij duizenden verschillende chemische stoffen in ons lichaam opnemen die geen onderdeel zijn van onze voeding of voedingsbehoefte, die niet normaal aanwezig zijn in het menselijk lichaam en waarvoor het lichaam geen veilige afvoerroute heeft. Het is vrijwel zeker dat er een aanzienlijke hoeveelheid gifstoffen in ons lichaam is opgeslagen op plaatsen zoals de botten en het vetweefsel, maar ook in de lever zelf. Het is grotendeels de taak van de lever om deze gifstoffen te verwerken. Daarvoor heeft hij verschillende krachtige enzymsystemen nodig. Als we deze ondersteunen door de benodigede voedingsstoffen in te nemen, kunnen we onze lever goed helpen in zijn taak als ontgiftingsorgaan.
Ontgifting

De meest voor de hand liggende en verstandigste route om te volgen is duidelijk het veranderen van ons dieet en leefstijl, waardoor we minder gifstoffen binnenkrijgen, en het nemen van de juiste supplementen zodat we de gifstoffen die al door ons lichaam zijn verspreid, kunnen wegwerken. Door alleen het dieet te verbeteren krijgen we waarschijnlijk niet de extra hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn om de zonden uit het verleden weg te werken.

Er is een belangrijk enzym in de lever, cytochroom p450, dat een vitale rol speelt in de verwerking van gifstoffen door ze te oxideren in vormen die in water oplosbaar zijn en die uit het lichaam kunnen worden getransporteerd. De enzymen die zijn betrokken bij deze activering hebben verschillende co-enzymen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dit zijn o.a. vitamine B2, B3, en B6 en de mineralen ijzer, magnesium, mangaan, molybdenum en zink.

Ongewenste bijproducten van deze reacties zijn onder meer uiterst reactieve zuurstofvrije radicalen die, als ze niet worden aangepakt, de productie van andere reactieve en mogelijk zelfs giftiger stoffen kunnen veroorzaken. Om de ontwikkeling van vrije radicalen te vermijden en de kans op ongewenste oxidatiebijwerkingen te verminderen hebben we extra hoeveelheden van de antioxidante voedingsstoffen, vitamine A, C, en E, bètacaroteen, flavonoïden en selenium nodig.

Sylimarin, of melkdistel, is een uitstekend antioxidant kruid om te gebruiken, omdat het een beschermend effect heeft op de lever. Daarnaast kan paardenbloemthee gebruikt worden als ondersteuning. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof om de lever in staat te stellen om afval of ‘verbruikte’ stoffen weg te werken.


Het vermogen van de lever om zichzelf te genezen

Gedurende zijn leven krijgt onze lever met veel uitdagingen te maken. Hij krijgt te maken met stoffen die hem kunnen schaden, hij geeft een deel van zijn eiwitten weg als dat nodig is en hij slaat stoffen op, zelfs als deze giftig zijn, als hij er niets anders mee kan doen.

Hij krijgt klappen van de alcohol die we drinken, wordt uitgedaagd door het effect van suiker op onze bloedspiegel en riskeert overbelasting als we een dieet van veel vet eten. Toch is de lever een heel vergevingsgezind orgaan. Hij zal, in beperkte mate en op voorwaarde dat we hem alle voedingsstoffen geven die hij nodig heeft voor reparatie en verjonging, doen wat hij kan om zichzelf te herstellen.

Er is hoop. De lever wil niets liever dan ons helpen om beter te worden . Als we onze lever ontgiften, zorgvuldig eten en de benodigde supplementen nemen, kunnen we een grotere gezondheid bereiken.


Anti-oxidant-spray

Maar heel weinig mensen halen de aanbevolen niveau’s van anti-oxidanten uit hun voeding. Onderzoeken geven aan dat minder dan 10% hun voedingsrichtlijnen volgen, waardoor circa 90 % met een tekort aan anti-oxidanten blijft zitten.

De Anti-Oxidant-Spray kan helpen dat aan de dagelijkse behoefte van het lichaam wordt voorzien. Deze spray bevat o.a.: vitamine A, vitamine E, vitamine C, vitamine B3, foliumzuur, bètacaroteen en bioflavonoïden. De spraytechnologie zorgt ervoor dat de pufjes in het mondslijmvlies ervoor zorgen dat de nutriënten binnen 30 seconden rechtstreeks naar de bloedbaan gebracht worden.

U kunt deze spray bestellen via www.kankervoorbij.com


Boekentip

Onze lever is betrokken bij zoveel activiteiten die invloed hebben op onze energie, zowel direct als indirect, dat het moeilijk is ze allemaal op een rijtje te zetten. Zo slaat de lever aanzienlijke hoeveelheden B-vitamines op, essentieel voor energie. De lever helpt om hypoglykemie te voorkomen en de energie-inzinkingen die daarmee in verband staan. Zijn functie van het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam is van vitaal belang.

Een uitgebreid boek over het functioneren van de lever, is het boek Leverontgifting van Xandra Wiliams. In dit boek ook veel recepten om de lever te reinigen. Te bestellen via mijn website onder Boeken .

Met deze Nieuwbrief Kankervoorbij begrijpen we misschien weer iets meer over onze gezondheid, en over wat we kunnen doen om zelf aan gezondzijn bij te dragen.

Hebben jullie vragen of reacties, laat het weten, in het belang van ieders gezondheid.

hartelijke groet,

Foekje Meijer-Linstraaugustus 2006
Nieuwsbrief Kankervoorbij 4/2006