Inhoud:


- Voor en na de diagnose
- Granaatappelsap
- Het bepalende effect van onze reacties
- De ontembare vrouw
- Meditatie avonden


Lieve mensen,

Het leven is soms ook een boeiend proces, met bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen. Daardoor kun je nieuwe inzichten krijgen, of kan je leven door een klein detail een heel andere wending krijgen. Blijf daar altijd voor open staan.

Als voor iemand in je omgeving deze nieuwsbrief van belang zou kunnen zijn, zend hem dan alsjeblieft door. Inschrijven op deze nieuwsbrief kan op www.kankervoorbij.com/Nieuwsbrief.htmlVoor en na de diagnose

Sinds enige tijd heb ik contact met Henk Trentelman, de schrijver van het boek ‘Voor en na de diagnose’. Hij werd een aantal jaren geleden geconfronteerd met de diagnose ‘prostaatkanker’ en de artsen gaven hem weinig vooruitzichten. Maar hij ging de strijd aan met kanker op zijn eigen manier, en hij is er nog.

Het lezen van dit boek was voor mij een grote golf van herkenning. Ook ik had immers een aantal jaren geleden kanker, en ook ik heb die ingrijpende ziekte vanuit alle invalshoeken beleefd en doorleefd.

In het boek van Henk Trentelman is een grote hoeveelheid informatie bijeengebracht, informatie die belangrijk kan zijn voor mensen die met de akelige diagnose zijn geconfronteerd, en die hebben ervaren dat de zorgeloosheid uit hun leven is verdwenen. Ik wil dit boek zeer aanbevelen aan kankerpatiënten, omdat het mensen kan ondersteunen in het besef dat genezing een veel breder vlak bestrijkt dan de reguliere behandeling van kanker in de vorm van bestraling en chemotherapie.

Het begrip ‘Zelfgenezing’ wordt uitvoerig beschreven, maar ook heeft Henk Trentelman de ziekte kanker geplaatst in het grote perspectief van de wereld waarin wij leven en die wij met elkaar zo gemaakt hebben. Daarom is het boek een aanrader voor iedereen, gezond of ziek, omdat ieder van ons daarin een verantwoordelijkheid heeft, voor zijn eigen gezondheid én voor een gezonde wereld.

Via mijn website heb ik veel contact met mensen die aan kanker lijden. Het lijkt erop, dat steeds meer mensen open staan voor een andere, bredere, benaderingswijze van kanker. Steeds meer mensen begrijpen dat ze ook hun leven moeten veranderen om beter te worden.

Tevens worden meer en meer mensen zich ervan bewust dat bestraling en chemotherapie een grote impact hebben op het lichaam.

Hoe dit kan worden opgevangen door ondersteunende middelen te gebruiken komt ook in ‘Voor en na de diagnose’ aan de orde. Veel verwijzingen naar therapieën, boeken en websites. Kortom, in een tijd waarin nagenoeg iedereen ooit eens geconfronteerd zal worden met kanker - hetzij bij een dierbare, hetzij bij zichzelf – een onmisbare bron van informatie. Het boek is niet verkrijgbaar in de boekwinkel, maar te bestellen via de website www.voorennadediagnose.nl


Granaatappelsap

In veel nieuwsbrieven heb ik melding gemaakt van het belang om het immuunsysteem sterk te maken. Daarin speelt de consumptie van groente en fruit een grote rol. Ze zitten immers vol met vitaminen en anti-oxidanten. Deze zijn nodig om het afweersysteem te versterken en de strijd aan te gaan met vrije radicalen.

De granaatappel bevat veel meer anti-oxidanten dan het gemiddelde fruit. Sinds kort is er granaatappelsap verkrijgbaar in de supermarkt. Ik kan je aanraden hier dagelijks een glas van te drinken, zodat je veel krachtige anti-oxidanten binnenkrijgt. Hierdoor geef je een extra bescherming aan je lichaamscellen en bouw je aan de gezondheid van hart- en bloedvaten. Deze lekkere drank bevat zes keer zoveel anti-oxidanten als groene thee. Drink altijd vruchtensappen zonder toegevoegde suiker.


Het bepalende effect van onze reacties

Hoe bepalend het effect van onze manier van reageren is, werd in een van zijn boeken aangetoond door de bekende schrijver en spiritueel leraar Deepak Chopra.

Stel je twee personen in een achtbaan voor: de een is doodsbang en maakt stresshormonen aan die na verloop van tijd zijn immuunsysteem zullen verzwakken. De ander geniet met volle teugen en maakt chemische stoffen aan, onder andere interferon en interleukin, die het immuunsysteem juist versterken.

Zo is de reactie op een gebeurtenis zeker even belangrijk als de gebeurtenis zelf en zal iemands innerlijke respons op een crisis het zelfgenezend vermogen ofwel stimuleren ofwel tegenwerken.

Gevoelens en gedachten komen niet alleen tot uitdrukking in onze geest, maar ook in ons lichaam. En tegelijkertijd manifesteert een chronische ziekte of chemische onbalans zich niet alleen in het lichaam, maar ook in de geest.

Tijdens een tien jaar durend onderzoek onder 1300 personen kon louter op grond van hun karakter en emoties worden vastgesteld of iemand aan kanker zou overlijden ( mensen met onderdrukte emoties) of aan een hartziekte ( mensen die agressief en/of haatdragend zijn).


De ontembare vrouw

Het is mijn persoonlijke mening dat als er iets is wat onze huidige wereld nodig heeft, dit de zachte, kwetsbare kracht van vrouwen is.

Ogenschijnlijk heeft dit misschien niets met kanker te maken; toch denk ik dat door het aanpassen van vrouwen aan wat maatschappelijk gewenst is, vrouwen een deel van hun potentiële kracht laten liggen, waardoor ze toch ook meer kans op ziekte hebben.

Veel meer dan mannen voelen vrouwen de verbondenheid met de natuur en hebben ze een diep contact met het intuïtieve weten. In dit verband wil ik graag vrouwen attent maken op het boek ‘De ontembare vrouw’ van Clarissa P. Estes. Het lezen ervan zal je zeker veel herkenning geven, en misschien soms zelfs een traan doen opwellen. (bij mij in ieder geval wel).

De maatschappij tracht ons te civiliseren naar een star rollenpatroon, die de diepe, leven gevende boodschappen van onze ziel smoort. Zo vormen we een schrale, zwakke persoonlijkheid, en leven we niet vanuit de volheid van onze ziel. Hoe voller en vollediger we in het leven staan, des te gezonder we zullen zijn. Dit boek helpt vrouwen beter begrijpen wie ze zijn.

Te bestellen via de pagina Boeken van Kankervoorbij.com.


Meditatie avonden

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de meditatie avonden die ik geef in de praktijk van Marjan Adema, Dorpsweg 6 in Cornwerd (Frl). Deze locatie, gelegen aan de kop van de Afsluitdijk, is goed bereikbaar voor mensen uit zowel Friesland als Noord-Holland.

Tijdens deze thema meditatie avonden wordt gewerkt met verhalen van grote wijsheid uit de wereld van christelijke en boeddhistische traditie, en helpen ons naar onszelf te kijken.

Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Opgave bij Marjan Adema, tel. nr. 0515-231681. Graag vooraf aanmelden.

Tarief vanaf maart 2007: 10 euro per meditatie avond (incl. thee)Tenslotte:

Tegenwoordig staan onderwerpen als 'klimaatverandering', 'energiebesparing' en 'milieu' hoog op de agenda. De mate waarin kanker tegenwoordig voorkomt, heeft zeker ook te maken met hoe wij in de afgelopen jaren met voeding en milieu zijn omgegaan.

Er is, om verschillende redenen, een cultuuromslag nodig. We hebben onszelf een absurde manier van leven aangemeten waarin we onszelf als soort degenereren. In een tijd waarin 1 op de drie mensen kanker krijgt, kunnen we hier niet meer omheen.

Ik zal mij daar graag voor blijven inzetten.

tot de volgende keer,

Foekje Meijer-Linstra
www.kankervoorbij.com
www.telefoonhealingonline.nlfebruari 2007
Nieuwsbrief Kankervoorbij 2/2007