Back to Back Issues Page
Nieuwsbrief Kankervoorbij
January 18, 2011


Dag lieve mensen,


In de tijd waarin wij leven is het een hele kunst om gezond te blijven. Het kost grote moeite om te selecteren in de enorme informatiestroom die op ons afkomt, zowel privé als op het werk.
Wat is echt belangrijk, en hoe kunnen we het allemaal verwerken? Daarnaast krijgt ieder van ons weleens een traumatische gebeurtenis te verwerken, zoals een echtscheiding of een ziekte.
Hoe blijf je bij jezelf in dergelijke omstandigheden? Hoe doorsta je kanker, hoe word je weer jezelf en hoe krijg je weer vertrouwen in je eigen gezondheid?
Kunsttherapieën kunnen daarbij een zeer belangrijke rol spelen.
Het kan daarbij gaan om muziek, schilderen, beeldhouwen, schrijven, spraak, euritmie. Meer daarover in deze nieuwsbrief.


Ook vraag ik graag jullie aandacht voor de bijzondere CD’s ter ondersteuning van het kankerproces, die zijn uitgebracht door de arts Henk Fransen.Inhoud:


-Behoud je creativiteit
-Speciale CD’s ter ondersteuning van kanker
-Kanker als kans
-Gezond eten rond chemotherapie
-Biografie en ziekteBehoud je creativiteit


Actief bezig zijn met kunst versterkt het middengebied in de mens.
Door kleuren en klank breng je je ziel in beweging. Door zelf bezig te zijn met kunst verbind je je meer met jezelf en de wereld om je heen. Kunst doe je vanuit je gevoel.


Ook de schoonheidsbeleving bij het maken van kunst werkt louterend op de ziel. Het gaat daarbij niet om het directe resultaat, maar om actief zelf doen.
Ook bij een ziekte als kanker kunnen kunsttherapieën een enorme hulp zijn. Door kunst te beoefenen spreek je de salutogenese aan, ofwel je zelfgenezende vermogen.
Het begrip salutogenese is geïntroduceerd door de Amerikaanse socioloog Aaron Antonovski, die onderzoek deed naar de zelfgenezende vermogens van de mens.
Hierbij speelt het bewustzijn een grote rol: het bewust worden van je eigen mogelijkheden.
Door actief scheppend bezig te zijn, versterk je je zelfgenezend vermogen en sta je bewuster en sterker in het heden.Speciale CD's ter ondersteuning van kanker


De art Henk Fransen, schrijver van de boeken ‘Bondgenoot’ en ‘Samen sterk bij kanker’ heeft een aantal CD’s gemaakt om mensen met kanker in hun proces te ondersteunen.
Naast toepassing van de reguliere behandelmethoden operatie, bestraling en chemotherapie, blijkt uit onderzoek dat ook stress-, voeding- en andere leefstijlfactoren een rol kunnen spelen bij kanker.


Hoewel deze factoren niet allemaal wetenschappelijk bewezen zijn, kan het aanpakken ervan maken dat je bijdraagt aan het gezond functioneren van je lichaam en dat je actief samenwerkt met de inspanningen van je artsen/oncoloog.
De informatie, muziek en visualisaties op de CD’s dragen er toe bij dat men bewuster wordt van de kracht van het zelfhelend vermogen van ons lichaam.
Deze waardevolle CD’s zijn nu ook verkrijgbaar via KankerVoorbij.
Meer informatie over de CD's en bestelmogelijkheden


Kanker als kans


Al enige tijd heb ik contact met Christel. Ook zij heeft kanker aangegrepen om in haar leven andere keuzes te maken.
Graag wil ze daarover via deze nieuwsbrief haar ervaringen delen:


“Mijn naam is Christel Neven. In februari 2009 heb ik borstkanker gehad. Dit is een zoektocht naar mijzelf geworden en vanaf dat moment wist ik ook dat ik er een doel bij had in mijn leven: Mensen met kanker helpen bewust te worden over de onderliggende oorzaak van hun ziekte.
Ik ben ervan overtuigd dat ik door negatieve gedachten en patronen, een onverwerkt verleden en het gebrek aan zingeving in mijn leven ziek ben geworden.
Ik besefte ook dat deze overtuigingen andersom moesten werken! Met positieve gedachten, het verwerken van het verleden en een stuk zingeving in mijn leven zou ik in staat moeten zijn om het zelfgenezend vermogen van ons lichaam aan te sturen om beter te worden.


In het jaar dat ik deze tumor ontdekte, deed ik de NEI-opleiding, waardoor ik me al voorzichtig bewust was van de overtuiging dat ieder mens een ongelofelijke kracht bezit, zowel positief als negatief.
Deze visie werd geactiveerd toen ik de diagnose borstkanker kreeg, want nadat ik me twee dagen door emoties had laten leiden, kwam er inderdaad een ongekende kracht in mij naar boven.


Ondanks dit heftige bericht kon ik “gewoon” gelukkig zijn, ik besefte dat ik deze keuze had, waauw!
Omdat ik mij niet meer liet leiden door emoties heb ik daarop zelf de regie kunnen nemen over mijn behandelingen en mijn genezing en daar ben ik nog steeds heel blij om!
Nu, 2 jaar later, na hard gewerkt te hebben aan deze overtuigingen en ondertussen moeder te zijn geworden van een prachtige zoon is mijn website klaar en kan ik eindelijk beginnen met mijn stuk zingeving in het leven…werk waar ik met hart en ziel mee bezig kan zijn!
Ook deel ik graag mijn ervaringen met mensen die ook aan het zoeken zijn gegaan naar meerdere methoden om beter te worden.”

Voor meer informatie: www.kankeralskans.com


Gezond eten rond chemotherapie


De bijwerkingen van de behandeling van kanker met chemokuren en bestraling kunnen (meestal tijdelijk) een totaal andere beleving van geur, smaak en mondgevoel geven.
Eten is daardoor voor veel kankerpatiënten een groot probleem.
José van Mil ontwikkelde een methode om eten in die moeilijke periode wat gemakkelijker te maken, zodat kankerpatiënten zoveel mogelijk goede voedingstoffen binnen kunnen krijgen.
José van Mil is opgeleid in het restaurant van haar vader en de Cordon Bleu Cookery School in Londen.
Zij schreef onder andere voor de Pink Ribbon Foundation en ontwikkelde de recepten in dit boek tijdens het koken voor haar, tegen kanker vechtende, echtgenoot.
U kunt het boek bekijken en bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken.Biografie en ziekte


Bijna iedereen heeft te maken met ziekte in zijn leven. Ofwel bij zichzelf of bij iemand uit zijn naaste omgeving.
Vooral wanneer het ernstige ziektes zijn ga je je toch afvragen wat deze ziekte te betekenen heeft in het leven van de betrokkene.
Daarom heeft het Centrum Sociale Gezondheidszorg de brochure nummer 16, over biografie en ziekte, uitgebracht.
Voor veel mensen is het begrip "biografie" verbonden met een levensbeschrijving van een bekende persoonlijkheid.
Zo wordt dit begrip in deze brochure niet gebruikt. Hier gaat het meer over wetmatigheden in de levensloop van een mens.
Het is eigenlijk een meer filosofische benadering van het leven, waarin verschillende zaken onder de loep worden genomen, zoals de normale ontwikkeling van een mens, verdeeld over perioden van steeds 7 jaar.
Wat zijn oorzaken van ziekte? Welke oorzaaken kunnen nog achter de directe oorzaken liggen?
U kunt deze brochure, die slechts E 3,= kost, bestellen via www.gezichtspunten.nl
Tenslotte:


Patiëntenvereniging ‘Baas over eigen Lichaam’ (BoeL) presenteert zich op zaterdag 22 januari 2011 in Rotterdam met een informatiemiddag: ‘Keuzes bij kanker’.
Tijd: 13.00 - 16.30 uur
Het doel van de bijeenkomst is kennismaking met verschillende benaderingen voor behandelen en omgaan met kanker. Locatie: Engels Grandcafé Restaurant-Zalen (7e etage), Stationsplein 45, Rotterdam.


Aanmelding vooraf per e-mail: baasovereigenlichaam@gmail.com.
Kosten bedragen € 5,--, te storten op rekening van patiëntenvereniging BoeL: 5567 119. Betalen bij binnenkomst is ook mogelijk.Mocht u iemand kennen die gebaat is bij de informatie uit deze nieuwsbrief, zendt u hem dan alstublieft door.

Tot de volgende keer,
Foekje

www.kankervoorbij.com
www.regenbogen-en-sterrenlicht.com


Nieuwsbrief Kankervoorbij
Januari 2011

Back to Back Issues Page