Reuma en Kanker

by Bernice
(Groningen)


Afgelopen dinsdag lag ik op de biopsie tafel in de mammapoli.
En toen kwam de realiteit als een soort tsunami over me heen..
Drie jaar geleden ben ik bevallen van onze levenloze dochter Nina, een half jaar daarna een miskraam (na 2 maanden zwangerschap), een uitstrijkje met een afwijkende uitslag, een half jaar daarna heftige gewrichtspijnen.. na bloedonderzoek kreeg ik de diagnose reumatoïde artritis en nog geen twee maanden daarna bloed uit mijn linker borst.. Eerst denk je nog: zal wel een gesprongen adertje zijn, misschien bijwerking van reumamedicijnen.. maar bloedonderzoek en mammografie wezen anders uit: borstkanker.
Hoe en wat precies is nog niet duidelijk (vandaar het biopt).

??????????
Kan ik dit lichaam a.u.b inruilen?
Is er iemand die het totaalplaatje begrijpt?
Toch lukt het me aardig om bij mezelf te blijven en niet te gaan 'paniekdenken'. Ik eet en slaap goed (met name het laatste had ik niet van mezelf verwacht) en ik geniet van elke dag.. Voor mij schijnt de zon nog steeds. Ik voel me niet ongelukkig. Voor mijn man en mijn omgeving lijkt de impact groter op dit moment.

De reuma riep een bepaalde boosheid bij me op: het maakte me immobiel. Dat was soms lastig te accepteren. Het is echter vrij snel gelukt om er een balans in te vinden. En ik kan eigenlijk weer heel veel.
De borstkanker brengt meer angst en onzekerheid.. maar ook een soort schop onder m'n kont.. "Twijfel niet meer aan jezelf, doe wat jìj wil".

Allerlei gedachten zijn door m'n hoofd gegaan: is er een 'les' te leren? Heb ik iets 'fout' gedaan? Is het gewoon domme pech?
Ik ben gestopt om mezelf te pijnigen daarmee.. Het is zoals het is en het komt zoals het komt.. En je hebt er maar mee te dealen..

Een collega had een mooie metafoor: Je zit nu in een trein, waarvan jij NIET de machinist bent, je weet niet waar de reis naar toe gaat èn je kan ook niet het tempo bepalen. Bij iedere halte/station krijg je nieuwe reisinformatie (dat kan positief of negatief zijn). Geef je er maar aan over, maar blijf wel alert.
Dat is wat ik nu voor ogen houd.

Of ik een streep moet zetten door mijn kinderwens? geen idee
Vraagt m'n ziektebeeld om een ommezwaai? denk het wel tot een bepaalde hoogte
Heb ik de keuze om er het beste van proberen te maken? zeker weten!

liefs, Bernice

Comments for Reuma en Kanker

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Nov 01, 2014
Rating
starstarstarstarstar
reactie
by: Bernice

Dank je wel Joost voor het advies!
Vasten is inderdaad een goede manier, om verschillende redenen.
Ik ben nu inmiddels ruim 4 jaar verder en er is ontzettend veel gebeurd...teveel om hier op te noemen.. heb er een boek over geschreven. Maar het allerbelangrijkste is dat ik volledig genezen ben. Iets wat wetenschappers voor onmogelijk houden...maar wonderen bestaan! In mijn tweede boek wijd ik er een paar hoofdstukken aan. Zomer volgend jaar komt ie uit.

Nov 01, 2014
Rating
starstarstarstarstar
genezen van reuma
by: Joost van Diepen

Beste Bernice,

Fijn dat de diagnose voor jou meevalt.

Betreft reuma: overweeg te detoxen (3(!)weken is aan te raden) maar het kan ook 3 x een week, mensen met ernstige reuma, psoriasis en MS knappen daar ongelooflijk van op.

Verder zijn melkproducten voor mensen met reuma absoluut uit den boze.

Met de combinatie van deze 2 maatregelen komen veel mensen van ernstige reuma af.

Ik zou het fijn vinden van je terug te horen.

Joost van Diepen

Jun 21, 2010
Rating
starstarstarstarstar
vervolg..
by: Bernice

Uitslag van het biopt is binnen en is 'gunstig':
geen borstkanker, maar het beginstadium er van, DCIS. Goede kans op genezing, de aanpak is wel rigoreus. Borstamputatie/ablatio.
Gelukkig hebben we de tijd om goed na te denken over eventuele reconstructie operaties, ik ben geen spoedgeval.

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to UW verhaal.